sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Keskiviikko 9.4.2014

Suuntasimme aamulla Flintholmiin, joka on palvelutalon tyyppinen kokonaisuus. Talo sijaitsi keskellä uutta asuinaluetta. Talo on rakennettu ovaalin muotoon. Ympäröivissä moderneissa kerrostaloissa oli esimerkiksi taitelijatalo ja opiskelija-asuntoja.



 Neljännen kerroksen osaston oleskelutila

 

Vastaava hoitaja Majken Sletting kierrätti meitä talossa. Uudessa yksikössä tilat oli rakennettu uusien suositusten mukaisiksi. Suurimmissa asukkaiden asunnoissa oli olohuone ja sen yhteydessä oleva pieni keittiö, makuuhuone ja tilava kylpyhuone. Jokaisen asukkaan koti on todella koti, jossa näkyvät myös elämisen jäljet. Tiskipöydällä voi olla tyhjiä viinipulloja ja tuhkakupissa tupakan tumppeja. Tänne tullaan elämään sellaista elämää, jota elämä on ollut ennen tätä asumismuotoa. Asukkaat vuokraavat oman huoneistonsa ja päättävät mitä palveluja ostavat arkielämänsä tueksi. Palvelujen määrä vaihtelee asukkaiden kuntoisuuden mukaan sekä sen mukaan kuinka paljon omaiset osallistuvat hoitoon.



Jokaisessa kerroksessa oli terasseja, jotka ovat aktiivisessa käytössä.


Iltapäivän vierailumme kohde oli Rigshospitalet. Sairaala on Kööpenhaminan suurin sairaala. Lene Rostgaard esitteli meille hoitajaopiskelijoiden ohjausmallia, jonka he ovat kehittäneet. Ohjaus näytti suomalaisin silmin hyvin organisoidulta. Opiskelijoilla oli myös teoriaopetusta sairaalaharjoittelun  aikana. Teoriaopetuksesta vastaavat opetushoitajat ja Lene Rostgaard.
Pääsimme kiertämään opetushoitajien Gitte Skottin ja Mette Skiverin johdolla munuaisiirtojen yksikössä sekä sydänosastolla. Opetushoitajat ovat lähihoitajakoulutuksen (social- and health care assistant, level 2) suorittaneita ja pitkän työkokemuksen omaavia hoitajia. Heidän sitoutumisensa ohjaukseen oli todella vaikuttavaa.
Työssäoppimisen ohjaajille järjestetään noin kahden viikon mittainen koulutus alan oppilaitoksissa.

Munuaisiirto osastolla oleva laasten ja nuorten rentoutmis huone, jonne ei aikuisilla ole asiaa.


 Lene Rostgaard kertoi meille sairaalan organisaatiorakenteesta. Saimme myös kuulla ja perehtyä sairaalan toimintaa ja tehokkuutta kuvaaviin lukuihin. Henkilökuntaa on talossa 8120 henkilöä ja esimerkiksi potilaspäiviä kertyy vuodessa 346000. Leikkauksia tehdään noin 44400. Näistä saa hieman käsitystä sairaalan mittakaavasta.


Näkymä sairaalan sivulta

Suomesta käsin tarkasteltuna unohdamme usein, että Grönlanti ja Färsaaret ovat osa Tanskaa. Välimatkat ovat pitkiä siis Tanskassakin.

Grönlannissa oleva sairaala ei pysty vastaamaan kaikkien erikoisalojen hoidosta. Grönlantilaiset hoidetaan tässä tapauksessa Rikshospitaletissa. Sairaalassa on erityishenkilökuntaa heitä varten. Grönlantilaisten palvelu pyritään toteuttamaan mahdollisimman pitkälle heidän omalla kielellään
 


Yksityiskohta munuaisiirto osaston ovesta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti